I SLUTFASEN AV EN REKRYTERING? TA IN ETT PAR PROFFSÖGON.

En rekrytering behöver inte nödvändigtvis läggas ut helt och hållet på extern part. Att ta hjälp i delar av processen kan ibland vara fullt tillräckligt.

”Jag kände direkt att vi skulle kunna uträtta stordåd tillsammans, hon och jag”.
”Han tänkte precis som jag, det blev snabbt tydligt att vi bottnade i samma värderingar”. ”Efter rader av kandidater som såg bra ut på papperet, men som jag ändå inte lyckades få grepp om, valde jag att anställa en vän”.
Samtliga föregående citat är hittepå – samtidigt ligger de nära breda sanningar. Rekrytering är komplext, tar mycket tid i anspråk och kräver noggranna förberedelser. Dessutom är insatserna höga. Trots det väljer många att anställa någon som liknar en själv – vilket är ett beteende som kan leda till trögrörliga organisationer. Hos Linköpingsföretaget Sententia Rekrytering & Konsult är den här insikten knappast ny, men för att bromsa följderna av den erbjuder de tjänsten Second Opinion. Förenklat, ett par opartiska ögon i slutet av rekryteringsprocessen. Kollegorna Stefan Johansson, Jan Hellström och Eva Andersson, som alla arbetar med rekryteringar på tjänstemannasidan inom Östergötland, ser att tjänsten efterfrågas alltmer.

Förklara vad en Second Opinion innebär
– Second Opinion är en kvalitetssäkring i form av en fördjupad personbedömning. Vi utgår från kravprofilen under djupintervjun och adderar sedan personlighetsanalyser och kapacitetstester lämpliga för den aktuella tjänsten. Får vi även ta referenser är det en klar fördel, vår uppfattning är att merkostnaden för den delen av arbetet är väl investerade kronor, säger Eva Andersson.
Stefan Johansson ser att en stor del av tjänstens värde till sist landar hos den som går vidare och anställs.
– När en grupp människor informeras om att de ska få en ny chef så brukar det googlas. I det läget kan det vara skönt för ledningen att lämpligheten bedömts av en extern part, och för den nye chefen är det naturligtvis stärkande att veta att man granskats.

 

Lediga jobb

Connecta med oss för att hålla dig uppdaterad med nya jobb.

Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor